
İnternet üzerinden yayın yapan tüm blog sahipleri için, arama sonuçlarında daha üst sıralarda görüntülenmek önemlidir. Google'da yükselmek için çeşitli çalışmalara daha önce bu blogda yer vermiştim. Bu yazımda Google'da yükselmek adına, kendi sitenizi nasıl kullanabileceğinizi anlatmaya çalışacağım. Öncelikle, bu yazıda anlatılanları başarılı bir şekilde uygulamak için; işin en başında anahtar kelimelerinizi doğru belirlemeniz, az rekabet-çok aranma ilişkisine dikkat etmeniz gerek. Bunun için de uzun kuyruklu anahtar kelimelerden yararlanabiliriz.
İlk ipucumuzu verdik. Şimdi sıra diğerlerinde...
1- Yazınızda Anahtar Kelime Yoğunluğunu Önemseyin
Google'da yükselmek için, ilk bakacağınız şey; oluşturacağınız yazının anahtar kelime yoğunluğu olmalıdır. Her ne kadar birçok yerde vurgulansa da, gezdiğim-incelediğim bir sürü blogda bunun gözden kaçırıldığını görüyorum. Wordpress kullananlar bu konuda biraz daha şanslılar. Yoast SEO eklentisi kullanılarak, bu otomatik hale getirilebilir. Ancak blogger kullanan blog yazarları, bunu manuel olarak yapmak durumundalar. %2 civarında bir anahtar kelime yoğunluğu kabul gören görüşe göre; makul bir seviye.Bunu kontrol edebileceğiniz ücretsiz ve İngilizce bir araç var. SEOBook'un ücretsiz araçlarından olan anahtar kelime yoğunluk kontrol aracını kullanabilirsiniz.
2- Benzer Yazılarınızı Kontrol Edin ve Gerekli Linklemeleri Yapın
Blog yaşamı birkaç yıldan uzun süren her yazar, muhakkak birkaç konu hakkında benzer yazılar yazmıştır. Mesela bu yazı, bir blog yazısının Google'da yükselmesi için yapılması gerekenlerle alakalı. Bakalım Ehliblog'da bu konuyla ilgili daha önce paylaşımda bulunmuş muyuz?
> > > Backlink Olmadan Google'da Yükselmenin 4 Yolu
> > > Google'da İlk Sayfaya Yükselmek İçin Harika İpucu
Burada yaptığımız şey, hem Google ve diğer arama motoru botlarına "Bak bu yazılar alakalı." demek, hem de ziyaretçilerimizin ilgisini çekebilecek benzer yazılarımızı tavsiye etmek. Yazılarımız, ziyaretçilerimizin ilgisini çekerse bu bizim açımızdan daha da güzel bir avantaj olacaktır. Özellikle arama sinyallerinde Google analytics verisi önemliyse :)
3- Yazınıza Gelen Yorumları Cevapsız Bırakmayın
Birçok blog yazarı Google'da yükselmek için SEO çalışması yaparken, site içi SEO'da önemli bir faktörü atlıyor. Gelen yorumlara cevap vermeden geçiyorlar. Haliyle bir süre sonra anahtar kelime yoğunluğu düşüyor. Eğer gelen yorumları iyi inceler ve hem kullanıcılarınıza fayda sağlamak hem de anahtar kelime yoğunluğunuzu denetim altında tumak için yanıt yazarsanız; bu sizin Google'da yükselmenize ve yerini korumasında önemli derecede etki edecektir.Düşünsenize, "Teşekkürler, yazınızı severek okudum. Harika bir yazıydı. Ben de sitemde uygulayacağım." yazan birçok yorum var. Eğer cevap vermeyi göz ardı ederseniz, anahtar kelime yoğunluğunuz istemediğiniz bir konuma doğru yol alabilir...
4- Sitenizdeki Otorite Sayfalardan Linkleme Yapın
Eğer bir yazınızı Google'da yükseltmek için çalışmalar yapıyorsanız, mutlaka sitenizdeki diğer yazılarınızı incelemelisiniz. Sitenizdeki otorite değeri yüksek sayfaları bulmak için Moz gibi üçüncü parti servisleri kullanabilirsiniz. Otoritesi yüksek olan sayfalarınızdan, sıralamada düşük konumda bulunan yazılarınıza link verebilirsiniz. Böylece, yüksek otoriteli sayfalarınızı, Google'da yükselmek için çalışma yaptığınız yazılarınıza yönelik kullanabilirsiniz.5- Basit Ama Etkili Yazın
Eğer yazınızda bir konu hakkında bilgi verecekseniz, mümkün olduğunca basite indirgeyin. Birçok arama motoru basitliği önemser. Kullanıcılar da genellikle basit olanları ister. Bu nedenle de Google'da en geniş arama sonuçları genellikle iki kelimeden oluşur. Öte yandan, basit ve etkili olan yazılar da daha üstte görüntülenir. Bunu neye dayanarak söylüyorum? Tabi ki Google'a... Kullanıcılara yönelik hazırlanan Google Arama İpuçları ve Püf Noktaları sayfasında, blog yazarları tarafından da kullanılabilecek basit ipuçları yer alıyor. Mutlaka göz atın :)![]() |
Google'da yükselmek için basit düşünün. |
Teşekkürler, yazınızı severek okudum. Harika bir yazıydı. Ben de sitemde uygulayacağım. :)
YanıtlaSilBu yorumu bekliyordum! :) Kahkaha attım ofiste. Aslında o kısmı, o şekilde yazmamıştım. Yayına almadan hemen önce değiştirdim. İyi ki de değiştirmişim. Kıymetli yorumunuz için çok teşekkür ederim. :)
SilNe demek :)
SilOldukca faydali bir paylaşım. Teşekkürler.
YanıtlaSilBeğenmenize sevindim :)
Silteşekkürler
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilSon günlerde blogunuzdaki buna benzer yazıları okuyorum ve biraz kafam karışıyor. İşim gereği yılın yaklaşık 7 ayı neredeyse çift mesai çalışan biriyim. Geçtiğimiz yıl hem kafam dağılır hem de belki benim gibi kafası atanlarla aynı noktada buluşuruz diye bir blog açtım. Ancak işlerimin yoğunluğu sebebiyle ne hayatın içinde olabildim ne de bloguma yazı yazabildim. Bu yıl bloguma biraz daha fazla zaman ayırmaya karar verdim.
Kafamın ise blog yazma konusunda çok eksik bilgim olması muhtemelen. SEO, trafik artırma, backlink, Google'da yukarılarda çıkma gibi şeyleri blog yazım süreçlerinin hangi aşamasında yapılması gerektiğini anlayamıyorum. Sanki SEO daha kurarken de backlink yazı sayısı artınca olacak. Ancak blog da her şey gibi emek istiyor. Bu karışıklığı çözebilmem için de bir yazınız var mı? :)
Ozan hocamın ve Poyraz hocamın çok kıymetli yazıları var. http://www.ehliblog.com/2013/02/backlink-paketleri-yararli-mi.html adresine bakabilirsin. Buradaki yazılar ve yorumlar soruna bir nebze cevap olabilir. :)
Sil@Adsız: Kıymetli yorumunuz için teşekkür ederim.
Sil@Kurumsal Kaçak: Bu konuda verebileceğim tavsiye şu olur.
1- Blogunuzu güncel tutun.
2- Yazılarınızı sosyal medya hesaplarınızda paylaşın.
3- Farklı bloglara yorum yapın.
4- Vaktiniz varsa forumlarda blogunuzdan alıntılar yaparak paylaşımlarda bulunun.
5- Arkanıza yaslanın ve zaman içerisinde blogunuzun ileri gidişini izleyin :)
Daha detaylı sormak istediğiniz bir şey olursa, hiç çekinmeden sorun. Dilim döndüğünce cevap vermeye çalışırım :)
İlgilendiğiniz ve yanıtladığınız için teşekkür ediyorum. 1. madde için daha çok çalışmam gerekiyor sanırım. :)
YanıtlaSilGüncellikten kastım, her gün yazmak değil. Gelen yorumlara cevap vermek de blogunuzu güncellemenize yardımcı olacaktır. :) Haliyle Google'da yükselmek için size de fayda sağlayacaktır. Ben teşekkür ederim, Ehli Blog'a göstermiş olduğunuz ilgi için :)
SilGüzel bir yazı olmuş eline sağlık
YanıtlaSilWww.faydacihoca.blogspot.com
hocam valla elinize kolunuza sağlık teşekkürler süper.
YanıtlaSilTeşekkür ederim arkadaşlar.
SilHem çok donanımlı hem çok beyefendi bir üslubunuz var , zevkle takip ettiğim ve blogculukla ilgili çok şey öğrendiğim bir yer burası ...Kaliteniz için teşekkürler
YanıtlaSilHem çok donanımlı hem çok beyefendi bir üslubunuz var , zevkle takip ettiğim ve blogculukla ilgili çok şey öğrendiğim bir yer burası ...Kaliteniz için teşekkürler
YanıtlaSilŞükür buldum. Neredeyse 1 ay olacak bu yoruma cevap yazmayı düşüneli... Öncelikle geç yanıtım için kusuruma bakmayın. Yorumun hangi yazıya geldiğini anımsayamadığım için cevap gecikti. :(
SilDonanım konusunda, Altan Erkekli'nin bir tiyatro oyununda söylediği gibi: "Usta, çırakları olan bir çıraktır olsa olsa..." felsefesiyle hareket ediyorum. Öğrendikçe öğretiyor, öğrettikçe öğreniyorum. Google'da yükselmek için gibi başlıklarda da bu etkiyi görebilirsiniz.
Üsluba gelince, bu konuda da "hiçliğin yolcusu" olmaya çalışıyorum. Kalp kırmaya, insanları üzmeye gerek yok. Ne idik doğmadan önce? Hiç. Ölünce ne olacağız? Hiç. İki hiçlik arasındaki bir varlık, sükunet sahibi olmalı bana göre. Kıymetli yorumunuz ve güzel sözleriniz için teşekkür ederim!
Teşekkürler :)
YanıtlaSilOturduğun Yerden Para Kazan: http://blogcnzz.blogspot.com/2016/04/yazarak-para-kazanma-2016.html
Yorumunuz için teşekkür ederim ancak yorumlarınızda link bırakmak yerine yazmak istediklerinize yer verirseniz sevinirim.
SilÇok iyi bilgiler :) Rica etsem sayfama üye olur musunuz lütfen yeni açtım bu arada gerçekten kaliteli bilgiler paylasiyosunuz teşekkürler :)
YanıtlaSilBlogunuzu arada bir ziyaret etmeye çalışacağım, yayın hayatınızda başarılar dilerim :)
SilTeşekürler Blog Abisi
YanıtlaSilYukarda arkadaş üslubunuzdan bahsetmiş ve ağzımdan almış diyebilirim. Yazılar için teşekkürler.
YanıtlaSilEstağfurullah, o sizin inceliğiniz. Teşekkür ederim kıymetli yorumunuz için!
SilHangi algoritma gelirse gelsin faydasının azalmayacağı, hiç eskimeyecek bilgilerin yer aldığı bir yazı olmuş. Teşekkürler.
YanıtlaSilWeb Tasarım Ajansı birNC olarak SEO ile ilgili değerli yazılarınızı sürekli takip ediyor ve yenilerini bekliyoruz.
Web Tasa
Teşekkürler kıymetli yorumunuz için. Elimizden geldiğince bildiklerimizi ve yeni öğrendiklerimizi nakletmeye çalışıyoruz. Takip etmenize sevindim! Çalışmalarınızda başarılar. :)
SilHer yazınız gibi bu yazınız da oldukça başarılı olmuş. Sizi büyük bir zevkle takip ediyorum. Kendi site içi linkleme ve otoriter kaliteli link almak çok önemli
YanıtlaSilBeğenmenize sevindim, faydasını görürsünüz umarım. :)
SilBu güzel bilgiler için teşekkür ederiz
YanıtlaSilHocam çok teşekkür ederiz, oldukça yararlı bir paylaşım yapıldığı kanattindeyim.
YanıtlaSilBol ziyaretçili günler dilerim.