Blogger altyapısını kullanan bloglar, self-hosted (kendi sunucusunda barınan) bloglara göre biraz daha avantajlı konumdalar. Bunun birkaç sebebi var. Başlıcaları; hız, Google alt yapısından gelen güvenlik, içeriklerin hızlı indeks alması gibi sebepler olarak gösterilebilir. Ancak Blogger alt yapısını kullanan bir blogunuz varsa; tüm bunlara güvenerek, her şeyi olduğu gibi bırakamazsınız. Özellikle
blogunuzun hızlandırılması adına hala gereken birkaç ufak dokunuş olabilir!
1- Önce Blogunuzu Analiz Edin!
Birçok yerde,
blogger hızlandırma ipuçları yayınlanıyor. Ancak birçoğu, ezbere söylem. Blogunuzla alakalı hiçbir şeyi ezbere yapmayın. Önce blogunuzu analiz edin. Bunun için kullanabileceğiniz ücretsiz servisler var. Google'ın sunduğu
Pagespeed hizmeti ücretsiz servisler içinde en yetkini. Girdiğiniz zaman, sitenizin adresini yazın ve Analiz Et butonuna tıklayın. Size sitenizdeki hız problemlerini gösterecek ve neleri nasıl düzeltebileceğinize dair bilgiler verecek.
2- Google'ın Hızlandırma Tavsiyelerini Dikkate Alın
Google yıllardır arama motoru piyasasını domine eden ve kullanıcılara en nitelikli bilgiyi, en hızlı şekilde sunmaya çabalayan birarama motoru. Bu nedenle Google tarafından blogunuzu hızlandırmanız için verilen ipuçlarını dikkate alın. Mesela,
Ehliblog için;
- Javascript dosyalarını küçültmeyi,
- İmaj dosyalarını optimize etmeyi,
- HTML boyutunu azaltmayı
öneriyor Google. Bunları uygulamış olsak, %7-8 civarında bir hızlanma sağlayabiliriz.
3- Gereksiz Widgetlardan Kurtulun
Blogger'da widgetlar genel olarak javascript temelli işlev görüyorlar. Bu nedenle sayfanızın yüklenme süresi, widget sayısı arttıkça artar. Saat gibi, hava durumu gibi esasında blog yazarının çok fazla işine yaramayan bileşenler kaldırılmalıdır. Böylece sayfanın yüklenme süresi normal bir seviyeye gelecektir.
4- Videolar, Flash İçerikler Boyutları Büyük Dosyalardır
Bloglarımızda kimi zaman çeşitli videolar yayınlayabiliyoruz. Ya da hoşumuza giden flash animasyonları paylaşabiliyoruz. Ancak bunu dikkatsizce yaptığımız zaman, blogumuzun yüklenme süresi düşecektir. Bu nedenle, flash içerikleri, videoları eklerken; boyutlarına dikkat etmekte ve aynı sayfada birden fazla video-flash paylaşmamakta yarar var.
5- Daha Sade Bir Tema Seçimi
Bazen öyle güzel temalara denk geliyoruz ki; insan "Acaba kursam mı?" diye düşünmeden edemiyor. Ancak bu noktada karar vermeden önce pagespeed değerlerine bakmakta yarar var. Gördüğümüz o muhteşem temalar, ciddi imaj ve javascript yükü getirebilir blogumuza. Bu nedenle iyice incelemeden tema seçimi yapmamanızda yarar var.
Son Sözler
Blogger'ın alt yapısından gelen avantajları korumak ve arama sonuçlarında daha iyi konumlarda yer almak için hız konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Sayfa yüklenme süresinin ve sayfa boyutunun SEO'ya etkisi artık herkesçe malum. Matt Cuts'un kendi blogunda konuyla ilgili yazdığı
şöyle bir yazı var. Bu yüzden, muhakkak sitenizin ortalamadan daha hızlı olmasını sağlamalısınız... Sizin blogger blogunuzu hızlandırmak için kullandığınız yöntemler neler?
açılış hızım 0.84 sn. sizce iyimi daha azaltmaya gerek varmı ?
YanıtlayınSilKesinlikle iyi! Ama daha da iyileştirebiliyorsanız,yapın derim. :)
SilÇok güzel bir paylaşım olmuş, özellikle yeni başlayan ve fazla teknik bilgisi olmayan arkadaşlar için çok faydalı bir paylaşım olmuş elinize sağlık.
YanıtlayınSilBilgilendirici yazınız için teşekkür ederim. Ben de kendi blog sayfamda kullanacağım resimleri mutlaka optimize ediyorum. Kullanabileceğiniz Optimizilla gibi online tabanlı siteler resim kalitesinden fazla ödün vermeden mümkün olduğunca boyutları düşürerek sayfa açılış hızının artmasına yardımcı oluyor. Tavsiye ederim. Teşekkürler.
YanıtlayınSilGayet anlaşılır bilgiler verdiğiniz için teşekkürler. Emeğinize sağlık
YanıtlayınSilPaylaşım için teşekkürler. Ne zamandır böyle bir bilgi arıyordum. Emeğinize sağlık.
YanıtlayınSilBeğenmenize sevindim arkadaşlar. @Ferhat KIR'ın yaptığı yorumu da dikkate almanızda yarar var :)
YanıtlayınSil