Elinizde düzenlenmemiş bir halde bir liste mi var ve bunun daha şık hale getirilip kolaylıkla analiz edilebilir olmasını mı istiyorsunuz? O zaman excel tablo oluşturma bu noktada ihtiyacınızı olan şeyi size verecektir.Tablolar, excel in en çok kullanılan fonksiyonlarından birisidir. Sahip olduğunuz listeleri filtrelemeye, sıralamaya ve hem görünüm hem de veri olarak organize etmenize yarar.
Elinizdeki bir bir listenin şık bir tablo hale gelmesi için ilk olarak liste içerisine yer alan dataları aşağıdaki kıstaslar üzerinden düzenlemeyi unutmayın.
- Datalar satır ve sütün olarak düzenlenmiş ve her hücre bir kayıt içermiş olmalıdır.
- Tablonun ilk satırındaki her sütün bir başlığa sahip olmalıdır.
- Data analizi için her hücre bir tür data içermeli.Örnek:para birimi, tarih, sayı gibi
- Liste içerisinde boş bir hücre olmamalı.
Excel tablo oluşturma
Listenizi oluşturdaktan sonra tablo olarak şekillendirmesi oldukça basit.Aşağıdaki resimde paylaştığım gibi listenizin sol ilk satır ve sütunundaki hücreye bir kez tıklayarak seçili hale getirin.Daha sonra ekle (insert) menüsünden tablo’yu seçin
Tablo butonuna bastıktan sonra açılan pencerede otomatik olarak listeniz seçilmiş oldu.Eğer siz eksik verilerin olduğunu düşünüyorsanız aralığı manuel olarak değiştirebilirsiniz.İlaveten listemiz her bir sütun için başlığa sahip olduğundan alttaki kutucuğun da işaretli olması önemlidir.
Ok tuşuna basarsanız kara düzen duran listenizin şık bir tablo haline getirildiğini göreceksiniz.Renkleri yine tablo menüsünden fare ile üzerine gelerek varsayılanlar arasında değiştirebilirsiniz.
Görünüm menüsünden devam edelim :
İlk satırda başlıklara baktığınız zaman filtreleme yapabilmeniz için ok tuşu mevcut.İsterseniz bunu kaldırabilirsiniz.Bunun yanında her tabloda sütünlar üzerinde işlem yapabilirsiniz.Her bir sütundaki maksimum, minumum, ortalama, toplam gibi işlemleri yapabilirsiniz :
Tablolarda sıralama ve filtreleme
yine en çok kullanılan işlevlerden biri de verileri büyükten küçüğe- küçükten büyüğe sıralama ve filtreleme yapmadır.İlk sütunlarda bulunan ok tuşlarına basarak ilgili sütunda bu işlemleri yapabilirsiniz :
Son Sözler
Bu yazımı hazırlarken Excel 2010 kullandım.Gördüğünüz gibi menülerin işlevselliğinin artmasıyla birlikte kolay adımlarla excel tablo oluşturma işlemini tamamlamış oldum. Yukarıdakilere ilaveten bildiğiniz şekilden hücreler üzerinde biçimlendirme işlemi yapabilir, satır ve sütun ekleyebilirsiniz.
Ben de exceli çok severim ve işlerimde sıkça kullanırım. Ben daha çok formüllerle uğraşırım ve ortaya çıkan sonuçlar hoşuma gider. Filtreleme, sıralama, biçimlendirme ve tablo yapma ilgilendiğim seçeneklerdir. Yazı için elinize sağlık.
YanıtlayınSil