Bir blog yazarı olarak karşılaştığımız en büyük problemlerden birisi : Acaba ne yazsam sorusudur. Yazı yazmak vakit alan ve belki de başkasına yazdıracaksak ücretli bir çalışma.Eğer yazdığınız yazıyla kimse ilgilenmezse sarf ettiğiniz emeğin kaybının yanında getireceği motivasyon kaybı da önlenemez bir durum olacaktır. Bu yüzden okuyucularınızın ilgisini çekecek ve size Googleda ilk sayfaya yükselmek için katkıda bulunabilecek yazılar yazmalısınız.
Blog yazarlığını tam olarak bir işletme olarak düşünebilirsiniz. Müşteriler okuyucunuz ve ürününüz da yazılarınız. Ve ticaretin altın kuralı da eğer müşterinizin talebini karşılarsanız ürün satabilirsiniz.
Peki müşterileriniz ne hakkında okumak istiyor?Sizden talepleri neler ?
Bunu bulmanın elbette birden fazla yolu vardır.Ama bugün sizlere çok basit ve ücretsiz bir şekilde okuyucularınız hangi sorgularla sitenize ulaşmak istiyor dolayısıyla siz hangi kelimelerde ilk sayfada yer alabilirsiniz onu paylaşmak istiyorum:
İlk olarak şunu söylemek isterim ki birazdan bahsedeceğim yöntem denediğim ve çalıştığını söyleyebileceğim bir yöntem. Bu yazımı okuduğunuz da buna inanacak ve çalışmayı yaptığınız takdirde olumlu sonucu alacaksınız.
Bu çalışma için sizden beklentim şimdiye kadar Google webmaster kullanıyor olmanız. Sanırım bir şekilde google site doğrulama şini yapıp bu aracı ara ara kullanıyorsunuzdur.
Şimdi gelelim en basit haliyle herkesin sitesini inceleyerek yapabileceği çalışmamıza
Google Webmaster – Arama Analizi
Yukarıda da belirttiğim gibi ihtiyacımız olan araç Google webmaster.Bilmem kullanırken fark ettiniz mi ?Sol tarafa eklenen arama trafiği menüsü ile Google da okuyucularınız hangi aramalarla sitenize ulaşıyor onu görebiliyorsunuz.Peki bu bilgi size ne sağlayacak ?
- Şimdi ilk olarak hesabınıza giriş yapın
- Sol taraftaki menüden arama trafiği > search analytics (arama analizi) yolunu izleyin.
- Açılan ekranda tıklamalar ve gösterimler kutucuğunu işaretleyin.
Karşınıza internet kullanıcılar hangi aramaları yapıyor ve bu aramalar sonucu kaçı sitenizi tıklıyor onu görebiliyorsunuz.İsterseniz bu dataları excel’e aktarıp inceleyebilir isterseniz bu araç içinde inceleyebilirsiniz.
Gösterim ile tıklanma oranı yakın olan anahtar kelimeler için özel bir çalışma yapmaya gerek yok.Önemli olan gösterim ile tıklanma oranı arasındaki farkı yüksek olan kelimeler. Çünkü ya yazınız zayıf kalıyor ya da aslında tam olarak bu kelimede yazılmış bir yazınız yok ve başka yazınızda geçen ifadeden ötürü az da olsa tıklanma alıyorsunuz.
Not : Webmaster aracı içerisinde sıralama yaparak doğru kelimelere ulaşabilirsiniz.
Yeni anahtar kelimeleri keşfedin
Kısa bir inceleme yaptıktan sonra çoğu kelimenin sitenizdeki doğru yazıları işaret ettiğini göreceksiniz. Fakat bunun yanında bazı kelimelerin de direkt olarak yazınızla ilgili olmadığını fark edeceksiniz.
Bu neden meydana gelir ?
Bildiğiniz gibi Google yazıların tamamını tarar ve en alakalı sonuçları gösterir. Demek ki bazı kelimeler yazılarınızın bir kısmında geçiyor ve ufak ta olsa bir yakınlık olduğundan Google yazınızı sıralamaya almış.Eğer kimse de bu konuda direkt arama sonucuna hitap eden bir yazı yazmamışsa sizin yazınızın çıkma ihtimali yüksektir.
Siz şimdi bu konuda direkt bir yazı paylaşırsanız ilk sırada çıkmak daha kolay olacaktır.
Örnek Çalışma
Bu kısımda kendi sitemdeki analizimi yaparak sizlere somut bir örnek vereceğim:
Aynı ekrana gelip analiz yaptığımda “chrome geçmişi otomatik silme” konusunda ayrı bir yazım olmadığını fark ettim.%13 lük bir tıklanma oranı da artırılabilir görünüyor.Bu konuyu nerde işlemişim diye incelediğim zaman tarayıcılarda otomatik geçmişi silme yazımda bahsettiğimi buldum.
Şimdi yapmam gereken aslında genel olarak bahsettiğim konuda ilaveten yeni yazıyla chrome geçmişi otomatik silme konusunu direkt işlemek olacak.Yazı url sinde başlığında ve açıklamasında ilgili kelimenin geçtiği yeni yazı benim yükselmemi sağlayacaktır.
Son Sözler
Yukarıda kendi blogumda denediğim ve olumlu sonucunu gördüğüm yöntemi sizlerle paylaştım.Bir bakıma gizli anahtar kelimelerinizi bularak google da birinci sayfada çıkmak için olumlu bir çalışma başlatabilirsiniz.Bu analiz size ayrıca hangi kelimeler için backlink çalışması yapacağınızı da gösterecektir.Şöyle ki diyelim 5000 gösterime sahip bir kelimede 100 civari tıklama alıyorsunuz.Bunun sebebi de sıralamada 6-7. sırada yer almanız olabilir.Fakat ilk 3 sıraya girebilirseniz site hiti artırmak kesinlikle mümkün olacaktır.O zaman bu türden kelimeler üzerine çalışma başlatmalısınız.
faydalı bir yazı olmuş ama ciddi ilerleme kaydedebilmek için günlük güzel ziyaretçi çekebiliyor olmak gerek
YanıtlayınSilDediğiniz gerçekten çok yararlı. Kendi tecrübelerimle açıklamak isterim. Wordpress üzerinden aldığım kişisel blogumda devamlı istatistikleri kontrol ediyorum. Hangi kelimeler-cümle öbekleri ile bloguma geldiklerini inceliyorum. Eğer bir kelime ile yazım ilk sayfada çıkıyorsa, ama ilk 3'e girmiyorsa ya yazımı düzenliyorum ya da yeni yazılar ekliyorum. Bunu sahaflardan kitap satın almak adlı kelime öbeğinde uyguladım ve 1. sırada çıkıyorum. Faydalı bilgiler için teşekkür ederim.
YanıtlayınSilçok teşekkürler.Başından beri bunu yapıyorum fakat başka bir bölümden kendimce:)) bu defa analitik deneyeceğim.
YanıtlayınSilÇok faydalı bilgiler teşekkürler.
YanıtlayınSilVerdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Yararlı bilgiler gerçekten.
YanıtlayınSilçok güzel bilgiler vermişsiniz hemen uygulamaya başladım çok teşekkür ediyorum
YanıtlayınSilabi merhaba benim blog a da göz atar mısın lütfen. birde domain alabileceğim site tavsiyesi verir misin. http://tatilduragi.blogspot.com.tr/
YanıtlayınSilDomaini IHS firmasından alabilirsiniz.
Silteşekkürler
YanıtlayınSilhttp://www.yuklex.blogspot.com.tr
çok faydalandım, sağol...
YanıtlayınSilMerhaba arkadaşım tariflerini çok beğendim sende benim sitemi ziyaret edebilirsin. Allah yardımcınız olsun kolay gelsin.
YanıtlayınSilHazır Yufkadan Börek Tarifleri - http://www.selmamutfakta.com/2016/01/hazir-yufkadan-borek-tarifleri.html
Merhaba,
YanıtlayınSilBir şeyi itiraf ederek başlayayım yorumuma. Google Webmaster'da Search Analitik bölümündeki sıralamanın öncelikle görüntülenme ile anahtar kelimeleri sıraladığını bilmiyordum :)
Belittiğinize göre bir denklem varsa görüntülenme ve tıklanma arasında, Web Tasarım Ajansı birNC olarak bizim kontrol ettiğimiz sitelerde müthiş bir istikrarsızlık var demektir.
Şunu da belirtmemizde fayda var: Web sitesi projesini gerekleştirdiğimiz tüm firmalar ana anahtar kelimesinde kesinlikle Google sıralamarında ilk sayfa da yer almaktadır. Ana anahtar kelime ve benzer türevlerinde ilk sayfada olupta görüntülenme alıp tıklanma almıyorsa sanırım bu bizimle alakalı değildir.
Neyse kıymetli yazınız için teşekkür eder, işlerinizde başarılar dileriz.
Web Tasarım Ajansı | birNC
https://www.birnc.com.tr
Yazı için teşekkürler. Yeni bir blog açtım mimarlıkla ilgili ve ingilizce yazıyorum. http://architella.blogspot.com/ Günde ortalama 1000 ziyaretçim var fakat büyük çoğunluğu linkedin'den geliyor. Google aramalardan gelen hiç yok. Bunun nedeni ne olabilir?
YanıtlayınSilTespitler gayet yerinde ve bilgilendirici olmuş teşekkür ederim. Mobil Teknoloji Portalı, tarzında bir site kurdum konular ağırlıklı olarak,akıllı telefonlar,teknoloji ve bilim ile ilgili SEO açısından hangi kelimeler üzerinde yoğunlaşmalayım sizce.
YanıtlayınSilhttp://www.mobilteknoport.com
Çok faydalı bir yazı. Teşekkürler. Sormak istediğim soru yemek tarifleri sitesi nasıl üst sıralara çıkar?
YanıtlayınSilYemek tarifleri için, her bir tarife ayrı uygulama yapmak müspet sonuç verebilir. Konuyu forumda ele alayım. Yayınlayınca size de haber veririm :)
Siloldukça etkili bir yazı olmuş. teşekkürler.
YanıtlayınSilPaylaştığınız için teşekkürler. Web sitenizi beğenerek ziyaret ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim. Saygılarımla.
YanıtlayınSilBeğenmenize sevindim arkadaşlar, teşekkür ederim yorumlarınız için!
YanıtlayınSilteşekkürler ozan başer...
YanıtlayınSilGüzel ve faydalı buldum yazınızı
YanıtlayınSilHocam eline sağlık çok güzel olmuş bu güzel paylaşım icin cani gönülden teşekkür ederim size
YanıtlayınSilGerçekten bilgilendirici bir yazı olmuş emeğinize sağlık admin
YanıtlayınSilOldukça güzel bir anlatım. Teşekkürler
YanıtlayınSil