Office programlarının en önemli araçlarından olan excel, iş ve okul yaşantımızda sıklıkla başvurduğumuz bir programdır.Çalışmalar yapıp kullandıkça tam bir derya olduğu hissi veren bu program vasıtasıyla bir çok işlemlerini çok basit bir şekilde halledebilirsiniz.Basit bir toplama-çıkarma işlemiyle başlayıp farklı tablolar ve raporlar ileri seviyeye kadar çıkabilirsiniz.Gözünüzde koca bir dağ gibi durmasının önüne geçme amacıyla sizlere excel kullanımı konusunda bir yazı hazırlamak istedim.Özellikle iş yaşantımda sıklıkla kullandığım ve her geçen gün yeni bir özelliğini öğrendiğim bu araç hakkında sizlere daha çok yazı hazırlamayı düşünüyorum.Bu yüzden sitemi mail yoluyla takip ederek yeni yazıları kaçırmayın.
Önce aklınıza gelebilecek bazı sorulardan başlayalım:
Excel Nedir ?
Microsoft office programlarından birisidir ve içerisinde yüzlerce komut ve menü içermektedir.Sahip olduğunuz bir takım datalardan tablo oluşturmaya, matematiksel işlemler yapmaya, grafikler oluşturmaya yarar.Farklı ihtiyaçlar için verilerinizi filtreleme yapmak harika grafikler oluşturmak ve tüm bunları profesyonel bir şekilde gerçekleştirmek bu programla mümkündür.
Dosya uzantısı olarak yeni versiyonla birlikte .xlsx formatındadır.Yalnız eski versiyonla hazırlanmış dosyalar hala .xls uzantısıyla görebilirsiniz.
Excel’e neden ihtiyaç duyabilirim ?
İster öğrenci, ister çalışan ve isterse ev hanımı olun farklı çalışmalar için bu programı kullanmaya ihtiyaç duyabilirsiniz.Temelde sürekli yaptığınız işlemleri formüle geçirerek aynı işlemleri tekrarlamamak olarak düşünebilirsiniz.
- Öğrenciyseniz girdiğiniz notlar üzerinden ortalama hesaplamasını isteyebilirsiniz
- Ev hanımıysanız gelir gider harcamalarınızı tutabilir ve neye ne kadar harcadığınızı tablolar halinde gösterebilirsiniz.Bunun yanında diyet listeleri oluşturabilir, haftalık menüler hazırlayabilirsiniz.
- Ve çalışanlar.Hangi örneği verebilirim ki? Muhasebe işlemleri, aylık-yıllık takvimleri, toplantı çizelgesi,proje çizelgesi gibi aklınıza gelebilecek her türlü işlem için bu programa ihtiyaç duyabilirsiniz.
Eğer bilgisayar kullanımı olan bir çocuğunuz varsa unutmayın hayatının her döneminde excele ihtiyaç duyacaktır.Bu yüzden excel kullanımı resimli anlatım konusunda sizlere hazırladığım ve hazırlayacağım bu yazıları takip edip paylaşmanızı öneririm.
Şimdi ilk dosyamızı açıp çalışmamıza başlayalım :
Boş dosya nasıl açılır ?
Bilgisayarınıza office programları yüklüyse başlat çubuğuna excel yazarak programı çalıştırın.
Programı ilk çalıştırdığınızda onlarca taslak ve boş sayfa oluşturmanızı sağlayan bir ekran göreceksiniz.İlk seçenekteki boş sayfa kısmını tıklayın :
Satır ve sütunlardan oluşan ilk sayfanız karşınızda !!!
Başlarken…
Sayfaya şöyle bir göz gezdirdiğinizde bazı kısımlarla karşılaşacaksınız.Hızlı erişim çubuğu, menüler, sayfa sekmeleri vs. gibi kısımlar excel in çok sık kullanılan bölümlerindendir.Aşağıdaki resimlerle ilgili yerleri göstermeye çalıştım.İnternette bunlarla karşılaştığınızda ne demek istenildiğini kolayca anlayabilirsiniz:
Bildiğiniz gibi excelde birden çok sayfa ile tek dosya üzerinde çalışabilirsiniz.Çalışma kitabınızın sonunda bunu görebilirsiniz :
Yeni dosya açma,dosya kaydetme ve yazdırma
Herhangi bir dosya içerisinde iken yeni bir dosya açmak isteyebilir ya da var olan dosyanızı kaydetmek isteyebilirsiniz.Bunun için sol başta yer alan dosya menüsünü kullanmanız gerekmektedir.Buraya tıkladığınızda yeni dosya açabilir, dosyanızı kaydedebilir ya da yazdırabilirsiniz.
Datalarınızı Girin
Yeni açtığınız boş sayfada satır ve sütünlardan oluşmaktadır ve her bir veri gireceğiniz satır ve sütunun kesişimi olan parçalarda hücre olarak adlandırılır.Fare ile ya da yön tuşları ile seçtiğiniz herhangi bir hücreye rakam – metin girişi yapabilirsiniz.
Eğer aynı anda birden çok hücreye aynı veriyi girmek istiyorsanız veri girmek istediğiniz hücrelerinizi seçin ve açıklamanızı girin.Daha sonra CTRL+Enter tuşuna basın.
Periyodik olarak artan bir veriniz var ve bunu da otomaatik olarak doldurulmasını istiyor olabilirsiniz.Bunun için ilk datanıız girdikten sonra fare ile aşağıya doğru çekip listenin dolmasını sağlayabilirsiniz.
Kopyala-Yapıştır
Word dosyalarında yaptığınız klasik kopyala-yapıştır özelliği burada da mevcut.Yalnız burada bu fonksiyonu kullanırken amacınızı iyi belirlemeniz gerekmektedir.Hücre içerisindeki datayı mı kopyalayacaksınız yoksa hücrenin sahip olduğu tüm özellikleri mi kopyalayacaksınız.
Örneğin sarı renkle hücre arkaplanı boyanmış bir metnimiz var ve onu başka bir hücreye kopyalacağım. Eğer sadece veriyi kopyalacaksam “özel yapıştır” yapmam, hücreyi nasılsa o şekilde kopyalama yapmak istiyorsam direk yapıştır seçeneğini kullanmam gerekir.
Son Sözler
Excel ‘e ufak bir başlangıç olması dileğiyle excel kullanımı resimli anlatım yazımı sizlerle paylaştım.Elbette daha yazılacak onlarca özellik var ve hepsini bu yazıma sığdırmam mümkün değil =).Kısayol tuşları, formul kullanımı gibi daha bir çok özelliği bir sonraki yazılarımda bulacaksınız.Umarım excel eğitimi için başlangıç niteliğinde güzel bir yazı hazırlayabilmişimdir.Yeni yazılarımı kaçırmamak için blogumu takip etmeyi unutmayın !
Matematiksel islemleri anlattinizmi bulamadim ben uzun zaman oldu excel kullanmayali tekrar hatirlamak cok iyi olacak
YanıtlayınSilTesekkurler
Sırayla gideceğim ama merak ettiğiniz bir konu varsa öncelik verebilirim
SilAllah razı olsun mb kaybı ile çok bilgi öğrendik
YanıtlayınSilEyvAllah kardeşim TEŞEKKÜRLER
YanıtlayınSilmisrosoft excel de her yıl sürüm indirmek zorundamıyı.mesela 2017 sürümünü indirmesem 2016 sürüm kullansam sorun olur mu?
YanıtlayınSil2016 microsoft excel kullansam sorun olur mu
YanıtlayınSil