Şüphe yok ki biz blog yazarları site verilerini öğrenmeyi çok severiz.Hele bu veriler doğru bir kaynaktan geliyor ve sitemizi geliştirmeye yardım ediyorsa bu bizleri çok daha sevindirir.Şanslıyız ki bu türden bir uygulama kullanmak için bir ücret ödemek zorunda değiliz.Google analytics ihtiyacımız olan çoğu veriyi bizler için ücretsiz sunuyor.Peki google analytics nedir ve sitenize google analytics kodu ekleme için neler yapmalısınız?
Hiç merak ettiniz mi ziyaretçileriniz nereden geliyor, sitenizi nasıl buldular, hangi içeriğinizi görüntülüyorlar ve sitenizde ne kadar vakit geçiriyorlar ?
Eminim az çok profesyonel bir şekilde blog hayatınızı sürdürmek istiyorsanız bu soruları kendinize sormuşsunuzdur.Çünkü bu soruların cevabını bilmek sizin bir sonraki yazılarınızın ne olması konusuna yönelmeniz, başarınızı ölçmeniz ve reklam kampyanızı oluşturmanız için önemlidir.
Google Analytics Koduna Nasıl Ulaşılır
Neden bu aracı kullanmanız gerektiği konusunda sorularınıza yanıt bulabildiysek ikinci adıma geçebiliriz:
İlk olarak bu aracımızın web sayfasını ziyaret etmemiz gerekecek.Eğer google hesabınız açıksa sitenin anasayfasına ulaştığında direkt giriş yapabilirsiniz.Tarayıcınızın adres satırına aşağıdaki adresi yazıp siteye giriş yapın.
https://www.google.com/analytics
Üst enüden Admin menüsünü seçin :
Property kısmında bazı temel ayarları göreceksiniz.İlk olarak site sahiplenmesini yapalım.Bunun için Property settings e tıklayın.
Açılan menüde 11 karakterden oluşan tracking ID kodunu göreceksiniz.
Buradaki kodu kopyalayın.
Şimdi blogger > ayarlar > diğer yolunu izleyin ve google analytics kısmına az önce kopyaladığınız kodu yapıştırın.
Mülk ekleme işlemini tamamladık.Şimdi sıra geldi kodu blogumuza ekleyip servisin dataları çekmesine izin verme işlemine
Google Analytics Kodu Ekleme Nasıl Yapılır
Aynı menü üzerinde işlem yapmaya devam edeceğiz.Bu kod sistemin dataları çekmesi için sitemize yerleştirmemiz gereken javascript kodlarıdır.
Blogger şablon düzenle kısmına gelerek aşağıdaki kodu CTRL + F tuşları yardımıyla arayın.
</body>
Şimdi analytics sayfanıza gelerek property menüsünde tracking info kısmına tıklayın.Ordan tracking code seçin.
Sağ tarafta eklemeniz gereken kodları görebilirsiniz.bu kodların tamamını az önce şablonunuzda bulduğunuz body kodunun üzerine yapıştırın ve şablonu kaydedin.
Google analytics kodu ekleme işlemini yukarıdaki adımları doğru bir şekilde tamamladıysanız sorunsuz bir şekilde halletmiş oldunuz.Artık site verilerinizi kolayca alabilir ve inceleme yapabilirsiniz.Kodu ekledikten sonra işlemin aktifleşmesi için 24 saat beklemeniz gerekecektir.
Çok yaralı bir yazı olmuş Hocam teşekkürler.
YanıtlayınSilyorumunuz için ben teşekkür ederim
Silbody nin üstüne demeniz onun üstüne mi yoksa onun yerine mi geçmesi demek oluyor?
YanıtlayınSilOnun üstüne,bir üstündeki satıra.
Silmerhaba ben sadece Analytics Web Mülkü Kimliği: UA... ile başlayanı blogger ayarlardan ekledim veriler geliyor..
YanıtlayınSiliyi çalışmalar
EVET HAKLISIN ORADANDA OLABİLİR KISA YOL
Silhocam teşekkürler, peki her sayfaya ayrı ayrı eklemek gerekiyor diyor googl analitikde. html gövdeye eklemek yetmiyor mu? gerçi kodu her sayfada html olan örneğin <div yazan yerlerin en altına eklesek olur. yani harici sayfalarda <html yada <body adında etiketler yok. yeni yayın yaparken html tarafında hatırlarsanız. teşekkürler
YanıtlayınSilMerhaba, rica ederim. Her sayfaya ayrı eklemek için footer, sidebar veya header gibi her sayfada görüntülenen bir alana ekleyebilirsiniz. Böylece tek tek yayınlara eklemenize gerek kalmaz.
Silsaolun işime yaradı :)
YanıtlayınSil