Sitenizin yüklenme zamanını ölçme işlemini yaptıysanız ve sonuç olumsuzsa aşağıdaki adımları deneyerek bu süreyi kısaltabilirsiniz.
Hosting Sağlayıcınıza Dikkat Edin
Eğer blogger kullanıcısıysanız bu konuda yapacak bir şey yok.Dosyalarınızı google üzerinde barındıracağınız için bu konu sizin için bir sorun teşkil etmiyor.Eğer blogger dışında harici bir host kullanıyorsanız kaliteli bir hizmet sunduğundan emin olun.
Javascript Dosyalarını Kontrol Edin
Javascript dosyaları harici kaynaktan çağırılan site kodlamada kullanılan kaynak dosyalardır.Bu dosyalar siteniz yüklenirken harici bir servise bağlanmak isteyeceğinden bu servisin cevap vermesi gecikirse siteniz de o kadar geç açılacaktır.Bu yüzden gereksiz js dosyalarınızı kaldırmalı ve dosyaları çağırdığınız servise dikkat etmelisiniz.Bu noktada google drive ı tercih edebilirsiniz.Bunun yanında javascript dosyaları blogger yükleme işlemini de yapabilirsiniz.Böylece kaynak kodları kendi hostunuzda tutmuş olursunuz.
Gereksiz Html Kodlarınızı Temizleyin
Blogunuzda zaman zaman değişiklik yapmak adına eklediğiniz ve soradan kullanmadığınız kodlar olabilir.Bunları bularak şablonunuzdan kaldırın.Gereksiz kodlar ve beyaz alanlar size zarar verecektir.Bunların yerini tespit edip şablonunuzu gereksiz kodlardan arındırın.
Görsel Dosyalarınızın Boyutunu Küçültün
En önemli adımlardan bir tanesi de görsellerin yüksek boyutta olması.Yazı içerisine eklediğiniz görsellerin yüklenmesi zaman alabilir.Bu yüzden olabildiğince minumum boyutta resim yüklemeye çalışın ve png, jpg gibi uzantılı dosya türlerini tercih edin.
→Blogger da Resimlere Alt Etiketi Nasıl Eklenir
Flash ve Müzik Dosyalarını Kullanmayın
Blogunuzun açılışına otomatik çalışan müzik eklediğinizde müzik dosyasının yüklenmesi uzun süreceğinden blogunuzun açılışı da geçicekecektir.Aynı şekilde flash dosyaları da geç yüklenmekte.O yüzden bu türden dosyalara sitenizde yer vermemeye dikkat edin.Çok istiyorsanız otomatik değil de kullanıcının komutuyla çalışmasını sağlayın.
Çok Fazla Reklam Göstermeyin
Eğer sitenizde adsense türü reklamlarına yer veriyorsanız bildiğiniz gibi bu reklamlar javascript dosyasını çağırır ve bu yüzden sitenizin yüklenme zamanı bundan etkilenir.Bu yüzden çok fazla reklam gösterimine sitenizde izin vermeyin.Bunun yanında eşzamansız adsense reklam kodlarına sitenizde yer vererek reklamların sitenizin açılma zamanını etkilemeden yüklenmesini sağlayın.
Tema Seçimine Dikkat Edin
Aslında yukarıdaki bazı maddeler temanın yapısıyla ilişkili.JS dosyaları, html ve css kodları tema yapımcınızın tercihiyle ilişkili.O yüzden eğer profesyonel olarak kodları düzenleyebileceğinize inanmıyorsanız seo ve yüklenme zamanı olarak iyi performans gösteren modern temaları tercih edin.
Son Sözler
Yukarıda sayfa açılışını hızlandırmak için yapılması gerekenleri paylaştım.Elinizden geldiğince şablonunuzu sade tutmaya özen gösterin ve önceki yazımda bahsettiğim gibi anasayfada yazınızın tamamını göstermeyin.Bu konuda siz neler düşünüyorsunuz?Siteniz gerçekten hızlı açılıyor mu?
Görsel boyutu sorununu bir önceki şablonumda birebir yaşadım. son postlarımda bol miktarda ve büyük boy verdiğim görseller yüzünden ana sayfadaki post sayısı birden yarıya iniverdi. İşin garibi; bu neden aklıma geldi ve görselleri orta boya çevirdim, değişen bir şey olmadı. Ben de şablonu değiştirdim :)
YanıtlayınSilEğer yanılmıyorsam blogger yüklenebilecek görseller için 1gb lık bir kota sınırı vardı. Ve sonrasında görsellerimizi başka bir kaynaktan link yoluyla yayınlamamız gerekiyordu. Tabii Ehli-blog daha iyi bilir bunu. Acaba bu görsel kota aşımı ile ilgili ne yapmak gerekir ?
YanıtlayınSilŞöyle ki
Sil"Picasa Web ile ortak halde 1 GB'a varan toplam depolama alanı söz konusudur. Google+'ya geçiş yapmışsanız fotoğraflarınız Google+ Fotoğraflar'da depolanır. Burada Gmail ve Drive ile ortak halde 15 GB depolama alanınız bulunur."
Sanırım bu da yeterli olur :(