Eğer sitenizin sayısal verileriyle biraz ilgileniyorsanız bounce rate yani hemen çıkma oranı yüzdesi ifadesini anlaytics verilerinde görmüşsünüzdür.Peki bounce rate nedir?Tam olarak neyi ifade etmektedir?Bounce rate sitenize bir şekilde ulaşmış ziyaretçilerin başka bir sayfaya uğramadan siteden ayrılma oranını gösterir.Bir örnek vererek somutlaştırırsak, sitenizin ziyaretçi sayısı 10000 ve bir yazıyı görüntüledikten sonra sitenizden ayrılanların sayısı 4000.Buradaki 4000/10000 oranı sitenizin bounca rate ‘ni oluşturur.Buradaki değerlere göre %40 bounce rate sahip olacaksınız.Tabii bu oranın düşük olması sitenizin okunabilirlik olarak yüksek olduğunu ve okuyucularınızın sitenizde birden fazla konuyla ilgilendiğini gösterir.Peki ya sitenizden hemen çıkma oranı yüksekse bu oran nasıl düşürülür?
İçeriğinizi Kaliteleştirin
Kaliteli yazı, okuyucuyu etkiler diğer yazılarınızın da bu türden olacağı konusunda güven vereceği için sitenizde rahatça dolaşmasını sağlar.Bu yüzden kalite konusunda eski yazılarınızda sıkıntı varsa bunları düzenlemeli ve yeni yazılarınızda kalitlei içerik konusunda özen göstermelisiniz.
>>Düşük Kalitedeki İçeriği SEO nuzu Etkilemeden Kaldırın
Blog Tasarımını Güzelleştirin
İyi tasarım her zaman okuyucuda iyi etki bırakmıştır.Renk uyumları yapılmış, içerikler arasında rahatça gezinilebilen ve okuma kolaylığı sağlayan bloglar okuyucuyu sitenizde tutar.Bu yüzden tasarımınıza dikkat etmelisiniz
Ziyaretçi Etkileşimini Artırın
Yazınızı okuyan kişinin yorum yapması sitenizde geçirdiği süreyi artırmaya ve onun kendisini bu blogun bir parçası olduğuna işarettir.Bu yüzden kolayca yorum yapacakları bir eklenti sunmalısınız.Hatta yorumlarına verdiğiniz cevaplar onları başka yazılarınıza yönlendireceğinden hemen çıkma oranınızın düşmesini sağlayacaktır.
Dahili Linkleri Artırın
Dahili linklerin sitenize faydası büyüktür.Çünkü yazınızla alakalı diğer yazılardan okuyucunuzu haberdar etmeniz, okuyucunun sitenizde daha fazla vakit geçirmesi ve sitenizde farklı yazılarda dolaşması anlamına gelecektir.bu yüzden olabildiğince yazı ile alakalı diğer yazıları okuyucunuza gösterin ve ulaşmasını sağlayın.
Harici Linklerin Yeni Pencerede Açılmasını Sağlayın
Zaman zaman blogunuzda dışarıya verdiğiniz linkler okuyucu tarafından tıklandığında eğer yeni sekmede açılmazsa okuyucunuz sitenizde ayrılmış olacak.Bu da sitenizde kısa süreli vakit geçirmesi anlamına gelmekte.O yüzden site dışı linklere yeni sekmede açılmasını sağlayın.Ayrıca yazılarınızdaki resimlerdeki linki kaldırın ya da farklı sekmede açılmasını sağlamayı ihmal etmeyin.
Son Sözler
Bounce Rate (hemen çıkma oranı) değerini nasıl görebilirim derseniz analytics hesabınıza bağlanarak ulaşabilirsiniz.Unutmayın yüksek bounce rate okuyucunun düşük etkileşimini ve sitenizin okuyucuyu tutmada zayıf kaldığının bir göstergesidir.Bu yüzden yukarıdaki tavsiyelerle birlikte bounce rate oranını düşürmek gerektiğinizi unutmayın.
Merhaba Poyraz Bey! Paylaşımlarınız için teşekkürler. Size şöyle bir sorum olacaktı. Blogumun, Analytics'teki hemen çıkma oranı %2-3 arasında. İçeriklerimin ise neredeyse 300 kelimeden aşağı olanı yok. Ancak Analytics'teki ortalama ziyaretine baktığımda ortalama 1 dk olduğunu görüyorum; oysa bloğuma yine analytics'te ''Gerçek Zamanlı'' olarak baktığımda gelen ziyaretçilerin büyük çoğunluğunun 10-15 dakika blogda kaldığını görebiliyorum. Hemen çıkma oranı çok düşük olmasına rağmen, ortalama ziyaret süresinin o kadar düşük olması normal midir acaba? Analytics kodları ile ilgili yanlış uyguladığım bir şeyler olabilir mi?
YanıtlaSilTabiiki normal değil.Yani şöyle söyleyeyim, sanırım okuyucularınız başlıktan etkileniyorlar ama içerik doyurucu değil.O yüzden farklı yazılara atlıyorlar ama göz ucuyla okuyorlar
YanıtlaSilCevabınız için teşekkürler; ancak şöyle bir şey var ki Analyticsten Gerçek zamanlı takip ettiğimde, herhangi bir konuya girenler çok uzun süre kalıyorlar. Bugüne kadar bir konuya girip de okumadan çıkana rastlamadım neredeyse. Ayrıca konularımın hepsi özgün ve başlıklarla birebir ilişkili. Aynı zamanda blogda konu testleri olduğu için çok uzun süre kalınabiliyor. Açıkçası ben teknik olarak bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Blogumda daha öncesinde benzer yazılar eklentisi yoktu. Onu ekledikten sonra sayfa görüntülenme sayım iki kat arttı. Yani ikinci-üçüncü sayfalara giriş arttı; ama buna rağmen ortalama ziyaret süresi sabit kaldı. Yazıların okunmadığını sebep olmaktan çıkarırsak analytics ile ilgili bir sıkıntı geliyor mu aklınıza acaba? (İzleme kodunu oluşturup head tagının hemen üstüne eklemistim. Ayrıca izleme kodunu da Ayarlar kısmından eklemiştim.)
YanıtlaSilDoğru yapmışsınız.Şunu söyleyebilirim ki belli değerler alıp izlediğinize göre teknik bir sorun yok görünüyor.Ama sitenize tüm giriş yapanların oranı dikkate alındığından ve herkesi de gerçek zamanlı izlyemeyeceğinizden çoğu okuyucu kalmıyor olabilir.Örneğin 1000 kişi giriş yaptı siz 5- 10 kişiyi anlık görüyorsunuz belki de geriye kalan 990 kişi 1 dk dan az kalıyor sitenizde...
Silİlginiz için çok teşekkürler. Süreyi artırmak için çalışmalara başlasam iyi olacak sanırım. İyi çalışmalar.
YanıtlaSilmerhaba. yazılarınızı büyük bir iştahla takip ediyoruz. kendi bloğumuza özellikle "hemen çıkma oranı" konusunda verdiğiniz tavsiyeleri uygulamaya çalıştık. ne kadarlık bir süre zarfında etkisiniz görebiliriz?
YanıtlaSilsizin çalışmanız bağlı.Ama 1 aylık süre ideal diyebilirim
YanıtlaSilBu yazı çok faydalı oldu teşekkürler.
YanıtlaSilSlm size nasıl ulaşırım
YanıtlaSil