Ülkemizin deprem bölgesinde olmasına rağmen günümüzde halen ekonomik ömrünü tamamlamış ve afet riski taşıyan pek çok bina vatandaşlar tarafından kullanılmaktadır.
Vatandaşların anlaşmalı kentsel dönüşüm firmalarına başvurusu sonucu hazırlanan deprem risk raporları da maalesef bu tehlikeli tabloyu onaylamaktadır. Rapor hazırlanan binaların %80’den fazlasının risk taşıdığı ortaya çıkmış durumdadır.
Ülkemizde özellikle deprem riskinin yoğun olduğu kentlerimizde var olan bu önemli sorunu çözmek ve vatandaşların can ve mal kaybı yaşamalarını engellemek amacı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından destekli kentsel dönüşüm projesi başlatılmıştır.
Ülkemizde hızla gerçekleştirilmekte olan bu proje sayesinde artık kentlerde var olan çarpık kentleşmeden ve düzensiz yapılaşmadan kaynaklanan başta alt yapı sorunları, doğal afet riski yüksek binalar ve düzensiz, dar sokakların tamamen ortadan kaldırılarak çok daha düzenli ve kaliteli yaşam alanlarının olduğu bölgeler yaratılacaktır. Bu kentsel dönüşüm programı kentlerde çocukların daha rahat hareket edebilmelerini ve çeşitli sosyal olanaklardan yararlanabilmelerine imkan veren bir yaşam alanın oluşturacaktır.
Riskli binaların yıkılıp yerine yenisinin yapılması aşamasındaki maliyette ise bakanlık kredi desteği sağlamakta. Hazırlanan deprem risk raporu ile birlikte anlaşmalı bankalara gidildiği takdirde çok uygun koşullarda kentsel dönüşüm kredisi alınabilmekte. Ayrıca bakanlığa başvurarak geri ödemesi olmayan 18 ay süreyle verilen kira yardımından da yararlanılabilmekte.
kentsel dönüşüm hakkında harika bilgiler verdiğiniz teşekkür ederiz
YanıtlayınSil