Blog yazarlığına başlamadan önce içeriğinizi belirledikten sonraki en önemli konu domain ismine karar vermektir. İyi bir alan adı seçmek daha sonradan dönülmesi zor olan bir adım olacağı için doğru karar almak zorundasınız. Gerçi çoğu blog yazarı arkadaşım blogspot uzantılı alan adını ısrarla kullanmak istese de onlara ve yayın hayatına yeni başlayan yazarlara tavsiyem kendi alan adınızı kullanmanız yönünde olacaktır.Takip edenler bilirler özel alana geçmenin faydalarını daha önce blogumda paylaşmıştım.Bugün ise yazımda özel alan adına geçmek isteyenler için iyi bir alan adı nasıl seçilir sorusuna yanıt vereceğim.
Hedef Kelimenize Yakın 5 Kelime Belirleyin
Yükselmek istediğiniz kelime ya da yazmak istediğiniz kategorinin domain isminde geçmesi seo açısından önemli.Bu yüzden farklı seçenekler çıkarmak için ilgili kelimeye yakın 5 kelime belirleyebilirsiniz.Örneğin futbol blogunuz varsa spor,maç,haber,takım,saha gibi kelimeleri zihninizde tutmanız size fayda getirecektir.
Benzer Kelimeli Alan Adı Seçmeyin
Söylenmesi zor ya da başka bir markayı andıran domain isimleri seçmeyin. Bildiğiniz gibi yanlış yazımlar başkalarının sitelerine yönlenilmesine sebep olabilir. O yüzden seçeceğiniz domain size has olsun.Çalıntıdan uzak harf hatalarının belirgin olabileceği domainlerden kaçının. Örneğin “teknolojiblogu” diye alan adı varsa “teknolojiblog” diye yazıp insanlar farklı sitelere erişim sağlayabilirler.
Varsa .com Uzantılı Domainleri Tercih Edin

Bildiğiniz gibi heryerde olduğu gibi internette de insanların belli bir alışkanlıkları var. İnternet adreslerini de adres satırına yazarken sadece alan adını yazıp CTRL + ENTER tuşuna basıp sitelere erişim sağlayan insanlar var. Bu da doğrudan com’lu siteye erişim sağlayacaktır.Ayrıca ne kadar doğruluğundan emin olmasam da google da net, org ve com lu domainlerin daha ön planda olduğunu söyleyebilirim.
Akılda Kalıcı Domain Kullanın
Domain ismini alırken özel karakterler kullanmayın. ehli-blog gibi. Söylenişi ve yazılışı kolay isimler seçinki insanlar siz den bahsederken akıllarına gelesiniz.Bunun için de domainin kısa ve içeriğinizle örtüşen türde olması önemlidir.
En Son Konuları İçeren Kelimeleri Seçmekten Sakının
Belli dönem internette trend olan kelimeler vardır. Bu kelimelerin o dönem içerisine aranma hacmi yüksek olsa da sonraları düşecektir. Bu yüzden uzun soluklu bir çalışma içerisinde olabileceğinizi düşünürekten bu tür kelimeleri seçmekten sakının.
Bonus:
Alan adı araştırması yaparken acaba hangisi alınmış, hangisi alınmamış şeklinde arama yapmak için size anlık sonuç veren bir servise ihtiyacınız var. Benim de sürekli kullandığım “instantdomainsearch.com” ve “domize.com” adreslerini kullanabilirsiniz.
Son Sözler
Yukarıda domain seçerken sağlıklı bir karar vermek için üzerinde düşünülmesi gereken kısımları belirttim.
Peki iyi bir domain seçerken başka neleri göz önünde bulundurmamız gerekir ?
güzel yazı olmuş poyraz bey emeğinize sağlık. benim size bir sorum olacaktı ben bir domain aldım bloguma yönlendirdim ama google www.gezingari.com ismimi arattığımda çıkmıyor. daha 1 yazı paylaştım. ama www.gezgari.blogspot.com yazdığımda çıkıyor sayfam bunun sebebi ne olabilir. bu arada en üstten direk adres yazdığımda çıkıyor goole arama motorunda aradığımda çıkmıyor.
YanıtlayınSilYeni alan adınız henüz index almamış olabilir. O yüzden biraz daha bekleyin derim.
SilKişisel blog açılacaksa isim şeklinde alınan domainlerde google aramalarında facebook, twitter gibi siteler ön sıralarda çıkabiliyor. Bunu engellemek için lakap kullanılabilir.
YanıtlayınSilBencede en iyisi com terciğim çalışma ve blog güzel olmuş teşekkürler.
YanıtlayınSilGüzel bir makale olmuş Poyraz bey. Alan adı seçimi gerçektende önemli.Ben bu konuda baya bir git geller yaşıyordum ama artık doğru stratejileri bildiğimi düşünüyorum.Güvenilir alan adı adresini de buldum.Aldığım domainleri bu siteden alıyorum. http://www.alastyr.com/?r= Banka kartı ile de ödeme alıyor. GOdaddy gibi değil yani
YanıtlayınSil